Haarlems GOUD | BuurtBLIK
1674
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1674,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

BuurtBLIK

Met BuurtBLIK gaan 65-plussers met camera en microfoon op onderzoek uit naar activiteiten in Haarlem. Ze maken een ‘uitagenda’ in beeld. Dit filmproject biedt ouderen in Haarlem een wegwijzer naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.

 

Dit project volgt de uitgangspunten van ‘particapatory video’ waarin een groep of community zijn eigen films creëert. Het werken met film is een prachtige manier om mensen samen te brengen, thema’s te onderzoeken en de deelnemers de gelegenheid te geven hun verhaal te vertellen en van waarde te zijn voor anderen.

 

Tijdens de pilot van het project in 2017 bleek dat het maken en tonen van de films voor de deelnemers van grote waarde was. Naast het feit dat er nieuwe ontmoetingen en vriendschappen ontstonden en velen hun weg vonden naar activiteiten, gaven de deelnemers aan dat het van groot belang voor hen was dat ze weer ‘meetelden’. Ze werken actief aan het doel een zinvolle oude dag mogelijk te maken voor anderen. Hun onderzoek daarin leggen ze vast op film en dit biedt een wegwijzer voor anderen. Daarmee zijn ze reiziger én gids. En hebben ondertussen een hoop plezier samen. Want voor iedereen is het nieuw en spannend. Ook hierin zijn ze gids: het ervaren van een drempel en tóch gaan.

 

De filmreportages die zij maken worden vertoond tijdens diverse bijeenkomsten en verspreid door de samenwerkingspartners, waaronder Haarlem Effect, BUUV, Dock Haarlem, stichting SHDH, Bibliotheek Haarlem, Pré Wonen, de Immanuelkerk, ZorgBalans, SportSupport, Rode Kruis en het Leger des Heils.

 

De nieuwste BuurtBlik films worden gepresenteerd op vrijdag 1 februari 2019

Lees meer

 

Promo BuurtBLIK 2018

Initiatiefnemers

 

Marieke Boon (rechts)

Marieke noemt zichzelf kwartiermaker en sociaal uitvinder. Ze heeft sociale gerontologie gestudeerd en ontwikkelt als sociaal ondernemer maatschappelijke projecten onder andere met en voor ouderen.

 

Mirna Ligthart (links)

Mirna is trainer en editor. Na een decennium de montage te hebben gedaan voor documentaires van Frans Bromet gevolgd door acht jaar de filmeducatieve stichting De frisse blik te hebben geleid, gebruikt zij tegenwoordig film om veranderprocessen te initiëren, te accelereren en zichtbaar te maken.

Deelnemen

Wilt u deelnemen aan een van de activiteiten of u aanmelden als ambassadeur? Stuur dan een e-mail aan de contactpersoon van de betreffende activiteit.

Nieuwsbrief

Binnenkort kunt u zich hier aanmelden voor de Haarlems GOUD Nieuwsbrief.

Fonds voor Cultuurparticipatie
Gemeente Haarlem
Haarlem Effect
Buurtzorg
Dock
Hart